Roosteren-nieuwe stijl bij HAN Sport en Bewegen

Verder lezen

Lees de eerste ervaringen van Stenden Hogeschool met Xedule

Lees hier verder

Alfa College realiseert totaaloplossing onderwijslogistiek

Verder lezen

Summa College, onderwijslogistiek in een nieuwe organisatie

Verder lezen

Nieuw logistiek concept voor Netwerkschool ROC Nijmegen

Verder lezen

Nieuwe roostersysteem Xedule koppelt planning en roostering

 

Facebook


Planners en roosteraars doen hun uiterste best om een goede jaarplanning te maken. Dat is geen sinecure. Mensen, middelen, gebouwen, alles moet kloppen. Goed ondersteunende planning- en roostersoftware is hierbij onmisbaar. Omdat het oude systeem te wensen overlaat, is er gezocht naar een betere optie. Tijdens moduul 4 van het vorige seizoen hebben de School of Business en Stenden Hotel Management School een pilot gedraaid met Xedule, een roostersysteem dat efficiënt roosteren mogelijk moet maken.

Roostering heeft effect op iedereen

Tot nu toe werkte Stenden met pakketten die zich richten op één onderdeel, bij het nieuwe Xedule vallen planning en roostering in een vroeg stadium samen. Randvoorwaarden, zoals maximale studie-uren student, scholings- en leeftijdsuren docent en beschikbare faciliteiten, kunnen direct worden ingevoerd, waardoor veel efficiënter gebruik gemaakt kan worden van mensen en middelen.

Locatie Leeuwarden over op Xedule

"Input is output", benadrukt één van de onderwijsplanners. "Roosteren is niet alleen een kwestie van een goed systeem hebben, maar heeft ook alles te maken met werkwijze en processen. Je doet het samen en het heeft effect op iedereen, niet alleen op de docenten, maar ook op de studenten." De ervaringen met de pilot zijn goed. "De resultaten zijn positief, er komen betere roosters uit." Met ingang van seizoen 2014/2015 is de hele locatie in Leeuwarden gaan werken met Xedule en is ook gestart met de implementatie van Xedule op de overige locaties. Met inachtneming van de couleur locale.

Nieuwe roosterautomaat voldoet goed

De taak van de coördinator planning is de gang van zaken coördineren vanaf het moment dat een les gemaakt wordt, tot het moment dat het in het rooster terechtkomt. "als coördinator verzamel Ik alle gegevens - les, lokaal, docent en studenten - en stuur ze door naar het roosterteam, die met een roosterautomaat het rooster maakt." Die roosterautomaat, zeg maar de wiskundige oplossing, blijkt bij Xedule uitstekend te werken. Het oude systeem gaf, soms om onverklaarbare redenen, wel eens lessen terug die dan handmatig nog wel ergens geplaatst konden worden. Dat gaat met Xedule niet. "Als het niet lukt, dan lukt het ook echt niet zonder de regels te verbreken die we zelf hebben ingesteld. Maar het is ook zelden nodig: tijdens de pilot hebben we zeker zo'n 95 procent van de lessen succesvol geplaatst."

Focus op planningsproces

De tijd dat het roosterbureau twee weken nodig had om de roosters in te vullen, is voorbij; met één druk op de knop zijn alle gegevens ingevoerd. "Bij het oude systeem deden we dubbel werk. Informatie die door mij al was ingevoerd, werd door het roosterbureau handmatig ingevoerd in het roostersysteem. Dat is een foutgevoelig proces. Nu staan lessen, medewerkers, faciliteiten, en de studenten direct in het systeem. Hierdoor ligt de focus meer op de voorkant, het planningsproces, zodat we direct kunnen ingrijpen als er iets in het traject misgaat, in plaats van achteraf corrigeren.", aldus de coördinator planning.

bron:artikel personeelsblad Stenden At Home

Wilt u meer weten over de implementatie van Xedule binnen Stenden Hogeschool of over het gebruik van Xedule, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan heel eenvoudig door ons contactformulier in te vullen.